fbpx

Ce am invatat de la copiii care se joaca jocuri de room escape

In fiecare zi, suntem inspirati de inocenta copiilor. Nu doar de inocenta lor, ci si de modul lor de a vedea lumea. Cand un adult vede lumea prin ochii unui copil, vede o lume mai buna, mai colorata si mai vesela.

Ei bine, si la The Dungeon ne place sa vedem jocurile noastre, prin ochii copiilor. Ne uimesc atat creativitatea lor, cat si simtul de observatie. Ba mai mult decat atat, ne uimesc cu logica pe care si-o dezvolta inca de mici. Trebuie sa va marturisim ca recent, am participat la festivalul Lollyboom, un festival pentru intreaga familie, unde le-am pus micutilor, curiozitatea si logica la incercare. Cum am facut asta? In primul rand, am creat un joc de treasure hunt in natura. Miza a fost sa se imprieteneasca mai bine cu mediul inconjurator, sa ia cunostinta de activitatile din cadrul festivalului, sa desluseasca ghicitorile noastre si nu in ultimul rand, miza cea mare a fost, asa cum constientiza un copilas de vreo doar 5 anisori: ”Distractiaaa!”. Chiar daca si adultii i-au ajutat pe parcurs, ne-au uimit prin spiritul lor competitiv si perseverenta. Chiar daca nu le era clar un indiciu, se intorceau si cereau indicii suplimentare, pana ce rezolvau tot treasure hunt-ul.  Satisfactia de la final, era cu atat mai mare, cu cat era rasplatiti pentru efortul lor.

O alta modalitate de a-i angrena in activitati, era de a rezolva mici puzzle-uri logice, bazate pe simboluri ce trebuiau transformate in numere. De mentionat este ca, aceste joculete erau rezolvate si de copiii care abia cunosteau numerele, mai putin cele romane. Ei bine, uimirea noastra a fost la fel de mare ca a parintilor, cand dupa ce le explicam care e logica, stiau sa rezolve acele joculete. Si am fost cu atat mai surprinsi cu cat, unii adulti nici nu intelegeau ce rezolva copiii lor. Aici s-a vazut ca gandirea simpla a copiilor, e tot ceea ce trebuie pentru a rezolva o problema. Noi, adultii, tindem sa le complicam si sa le imbarligam pana nu mai stim in ce ne-am bagat, insa copiii vad totul cu o mai mare claritate decat ne-am putea inchipui 🙂

La fel se intampla si la The Dungeon, in locatiile noastre. La The Secret, copiii de peste 12 ani pot veni sa se joace singuri, neavand nevoie de ajutorul adultilor. La The Experiment in schimb, recomandam sa vina insotiti de adulti, fiindca acolo lucrurile devin mai complicate si jocul e mai dificil, fiind recomandat persoanelor peste 18 ani. De foarte multe ori, copiii s-au dovedit a fi de mare ajutor in joaca de-a evadarea, deoarece vin cu idei noi, creative si perspective indraznete 🙂 E important sa le acordam incredere si sa le luam ideea in considerare atunci cand ne jucam impreuna, deoarece nu inseamna ca daca suntem adulti, le stim pe toate. Ba mai mult, se creeaza o conexiune mai puternica si se sudeaza echipa parinte-copil. Comunicarea e punctul forte al jocului si in acest caz, ascultarea. Iar toate acestea, vin la pachet cu distractia. Jocul de room-escape e o activitate de relaxare presarata cu amuzament si nici nu ar mai exista, daca nu ar avea si putin haz.

Ah, inca ceva. De ce se intampla ca uneori un grup de copiii sa evadeze mai repede decat un grup de adulti? Pentru ca sunt curiosi, rapizi, mișuna peste tot si comunica foarte bine. Chiar daca organizarea lor e mai haotica, vorba aceea:  intotdeauna exista o ordine in haos 🙂

Cateodata, uitam ca joaca e la de fel importanta si acum, la maturitate. Pentru copiii, e o mantra zilnica. Ne bucuram cand copiii ne calca pragul, deoarece ne inveselesc si ne dau energie, dar ne si invata sa fim mereu cat mai creativi si deschisi fata de idei noi. Si ne bucuram si mai tare, cand copiii ne dau cate o lectie si ne arata sa gandim mai simplu si mai colorat.

Acestea fiind zise, copiii, haideti la The Dungeon!

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO