fbpx

Why give experiences, instead of objects?

the dungeon cluj 1

There is only a handful of time until December, the month of gifts!

Obişnuim în această perioadă să cumpărăm diverse lucruri pentru a le dărui celor dragi nouă. Ne place să  aducem fericire, bucurie sau un strop de „mai bine” în vieţile celorlalţi. E cumva o pornire adânc înrădăcinată în fiecare dintre noi.

Dar ce e mai bine să dăruieşti ? Obiecte sau experienţe? Ce are un impact mai mare asupra fericirii celui care primeşte darul şi a celui care dăruieşte?

Nu există un răspuns absolut, desigur. Dar cei 7 ani de experienţă în  organizarea de jocuri de room escape, puzzle-uri şi activităţi de treasure hunt, ne-au arătat că există mai multe avantaje dacă dăruieşti experienţe (în perioada sărbătorilor de iarnă sau în orice perioadă a anului).

Aşa că mai departe în acest articol, îţi vom povesti de ce credem că e mai bine să dăruieşti experienţe decât obiecte.

Here are some reasons:

1. Adaptarea şi identitatea.

În cazul obiectelor aceasta este mai rapidă. Când primim sau dobândim un lucru nou suntem entuziasmaţi de el pentru scurt timp. Cât? Cât îl considerăm „nou”! Apoi devine obişnuit, comun şi intră în zona de comfort.  Vom avea nevoie de altceva mai mare, mai nou, mai strălucitor care să ne trezească o emoţie diferită. Pentru o vreme…Şi acest ciclu se repetă iar şi iar.

În cazul experienţelor, ele devin parte din noi, din identitatea noastră şi astfel efectul lor va dura mult mai mult timp.

De exemplu: când dăruieşti cuiva pasionat de echitaţie o şedinţă de echitaţie în loc de o carte despre cai, efectul  va fi mai mare. Omul îşi trăieşte direct pasiunea, iar experienţa i-o va alimenta şi mai mult. Cu cât va avea mai multe experienţe legate de echitaţie, cu atât se va considera mai mult „un pasionat de echitaţie”

2. Comparaţia

În cazul obiectelor tindem mai uşor să le comparăm cu ce am avut în trecut sau cu ce am putea avea.

Experienţele sunt unice,  indiferent de cât de mult sau puţin durează şi le preţuim pentru ceea ce sunt.

Să presupunem că ai sărit cu parapanta, ţi-a plăcut enorm şi vrei să-i dăruieşti cuiva aceeaşi experienţă.  Ei bine, persoana care primeşte darul de la tine va experimenta diferit faţă de tine un salt cu parapanta. Va fi doar experienţa lui/a ei.

3. Social connection

Spre deosebire de obiecte, experienţele ne ajută să cunoaştem oameni noi şi să stabilim prietenii noi.

Iar dacă ţinem cont de faptul că dorinţa de conexiune socială/apartenenţă/de a şti că altcuiva îi pasă este una dintre cele mai profunde dorinţe umane, darul va fi unul special.

Exemplu: Îi dăruieşti cuiva drag un bilet la un concert al formaţiei sale preferate.

4. Noi orizonturi şi cunoaştere de sine

City Quest

Lucrurile nu pot să ne ofere noi perspective aşa cum o fac experienţele.  De ce? Pentru că acestea ne aduc în contact cu oameni/culturi/mentalităţi diferite (călătoriile sunt un bun exemplu). Mai mult decât atât, când suntem expuşi unor experienţe noi vom învăţa lucruri despre noi. Persoana care primeşte cadou o experienţa va afla cât de mult îi place, îşi va explora punctele forte şi cele slabe.

Cât valorează aceste conştientizări, dacă ne întrebi pe noi?

Credem că sunt nepreţuite! ☺

La scenariile noastre de room escape am văzut de multe ori cum oamenii îşi descoperă cât de bine pot rezolva probleme, cât de creativi sau de curajoşi sunt.

5. Memories that persist over time

Sector X: The BRUCE Project

Experienţele ne implică cu toate simţurile. De aceea ne formează şi amintiri care durează în timp.

Vom vrea să povestim altora despre experienţele care ne-au marcat/ne-au impresionat în timp ce lucrurile trec pe un plan secund, după o vreme.

Acestea sunt motivele care ne fac să credem că e mai bine să dăruieşti o experienţă decât un lucru.

Ah, there are a few more things:

-satisfacţia de a dărui cuiva drag ceva deosebit.

-întărirea legăturii cu acea persoană (mai ales dacă treceţi împreună prin experienţa pe care i-o oferi)

– îţi dezvolţi creativitatea

O experienţă implică mai multe elemente decât un lucru. A oferi o experienţă înseamnă a regiza o poveste în care persoana care primeşte darul va fi eroul principal. Asta cere creativitate şi implicare!

Lucruri vs Experienţe?

Crime Scene

Cum am spus şi mai sus, nu deţinem răspunsul magic, dar ştim sigur că experienţele crează momente de neuitat atât pentru persoana care dăruieşte cât şi cea care primeşte.  De ce să nu multiplicăm aceste tipuri de momente ori de câte ori avem ocazia?

The winter holidays are a good context! ☺

pS:  Dacă doreşti să oferi cadou cuiva drag experienţa captivantă a  unui joc de room escape îţi stăm la dispoziţie! Cum? Am creat conceptul de voucher cadou prin care poţi să achiziţionezi un joc live sau online.

Încheiem acest articol dorindu-ţi să primeşti şi să dăruieşti cât mai multe experienţe care să-ţi aducă multă bucurie!

With love,

The Dungeon Team

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

en_US